top of page
person der sidder og skriver i notes bog
MeRoyoga logo hvid

Blog post

10 fordele for seniorer ved at træne yoga.Smiling older woman


Det er ikke nemt for nogen af os at blive ældre. Selv om hvert år der går er en gave, så kan udfordringerne forbundet med det at blive ældre, nogen gange overskygge det.


Yoga er det vidundermiddel der kan være med til at skabe den alderdom vi går og drømmer om.

Det kan godt være at du drømmer om at spille golf hver dag, og rejse verden rundt. Men hvis du ikke passer på din krop og holder den ved lige, kan det være andet end økonomien der forhindre dig i at opnå drømme alderdommen.


Der er mange gode egenskaber forbundet med at træne yoga, men her har jeg nævnt de 10 vigtigeste, som måske kan få dig til at se lyset. (nej, det er ikke det hvide lys, jeg taler om!)10 fordele ved yoga for seniorer


1. Bedre stabilitet og balance.

Stabilitet og balance er en af de største udfordringer ved at blive gammel. Faldulykker under daglige aktiviteter kan have alvorlige konsekvenser for helbredet og livskvaliteten.

Yoga styrker de indre kernemuskler som holder kroppen stabil, hjælper med at forhindre disse fald i at opstå, og styrker kropsbevidstheden, herunder: interoception (bevidsthed om vores indre verden) og proprioceptionen (bevidsthed om hvor vores krop er i rummet omkring os).


2. Bedre fleksibilitet.

Stive led og muskler er almindelige tegn på alderdommen. Yoga er skånsomt og øger effektivt fleksibiliteten og bevægeligheden. Stillingerne både strækker og styrker; bindevæv, led og muskler.


3. Forbedret vejrtrækning.

Seniorer kan ofte opleve åndedrætsbesvær. Manglende ilt til kroppen, kan have negativ effekt i hele kroppen. At dyrke yoga kan hjælpe ældre med at blive mere opmærksomme på deres vejrtrækning. Det kan skabe forbedringer i iltmætningen af blodet, og sænke stress niveauet.


4. Kronisk smertelindring.

Ældningsprocessen er hård ved kroppen, som efter mange års slid begynder at vise tegn på skader på bindevæv, muskler og led. Mange stræk og stillinger i yoga kan hjælpe med at lindre kroniske smerter, begrænset mobilitet og generelt ubehag. Yoga hjælper også med at mindske den stress, som kan bidrage til smerter og betændelses tilstande i kroppen. Gentagende yoga træning kan være med til at sænke forbruget at smertestillende og anden medicin.


5. Bedre søvn.

Mange ældre kæmper med søvnløshed. Søvnløshed er med til at forværre andre negative helbredstilstande. Yoga kan hjælpe dem med at falde i søvn hurtigere og forbedre selve søvnkvaliteten. Dette sker blandt andet via yogas afslappende vejrtrækningsteknikker.


6. Nedsat blodtryk.

Yoga er kendt for at reducere blodtrykket endnu mere end mange andre afslappende aktiviteter. Allerede efter første time kan dette måles, og fortsættes træningen forbliver blodtrykket lavt. Dette kan være med til at sænke forekomsten af hjertesygdom, højt blodtryk, slagtilfælde og adskillige andre kroniske helbredstilstande.


7. Mindre stress.

Yoga praktiseres generelt i et roligt og fredeligte omgivelser. Dette betyder, at nerve systemet finder ro. Den langsomme vejrtrækning, kan være med til at lindrer angst og stress, hvilket hjælper med at opnå en følelse af fred.


8. Diabetes håndtering.

Seniorer med type 2-diabetes kan drage fordel af at yoga kan være med til at hjælpe dem med at håndtere deres tilstand. Stress påvirker insulinproduktionen, så når stressen mindskes påvirkes insulinproduktionen tilsvarende. Yoga stræk og twist er også med til at masserer de indre organer, hvilket kan forbedre kolesterol- og glukoseniveauet.


9. Mindfulness.

Seniorer som måske er i de begyndende stadier af demens, midt i at skulle flytte til et plejehjem eller generelt at skulle tilpasse sig ændrede vaner som følge af alderen, har gavn af den stressreduktion og mindfulness der indgår i forbindelse med yoga. Øget mindfulness i hverdagen er med til at skabe større bevidsthed om tanker og følelser, og det kan hjælpe med at den enkelte med større selvaccept og med at føle sig mere forbundet med verden omkring dem.


10. Mindre medicin

Når de værste smerter mindskes, blodtrykket forbedres og den genrelle helbredstilstand forbedres, kan mange seniorer opleve at deres medicin forbrug kan sættes ned (ALTID i samråd med egen læge!)


Selv ved jeg fra direkte erfaring, hvilken forskel yoga kan gøre. Flere af mine klienter er seniorer, som er gået fra kroniske smerter og stillesiddende liv til at; rejse mere, begynde at sejle havkajak, hike flere kilometer og skære drastisk ned på deres pilleforbrug, og det er udover de fysiske og mentale forbedringer der sker i deres almindelige daglige liv.
Læs mere: Hvad er yogaIntereserede i at arbejde med mig? Se mine services herImage: Pexels Cottonbro Studio


11 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page