top of page
person der sidder og skriver i notes bog
MeRoyoga logo hvid

Blog post

Yoga og løb, det perfekte mix?


Yoga og løb MeRoYoga

Det ultra korte svar er: JA

Se dette kunne være mit korteste blog indlæg til dato, der er så mange gode argumenter og årsager til at løb og yoga går så godt i spænd, at mit største problem her er at begrænse mig og fokusere på de væsentligste, så jeg ikke ender med det længste blog indlæg i stedet for.

Løb er populært

Løb er en af de mest udbredte motionsformer. Ikke kun er der mange som løber som primær træningsform, men det er også ofte et delelement i mange andre motionsformer, hvor der indgår et element af udholdenhed som: fodbold, håndbold, cykling, tennis, basket og volleyball.


Det meget ensformige bevægelsesmønster i løb, kan dog være meget belastende for kroppen. Hver gang foden rammer jorden belastes kroppen med 2-3 gange kropsvægten. Denne stødpåvirkning forplanter sig op igennem kroppen og belaster både muskler, sener, knogler og led. Især muskler, ledbånd og sener i fod, underben og knæ er udsat for en massiv stressbelastning.


Yoga som træningsform er netop oplagt som komplement til monotone træningsmønstre, og de belastninger det kan afstedkomme.

En af de store misforståelser omkring yoga er, at det kun drejer sig om fleksibilitet. Yoga handler om at balancere styrke og fleksibilitet, alle stillinger udføres med et fokus på at skabe balance, mentalt som fysisk.


Balance

For løbere er det af stor betydning at der er balance imellem styrken og fleksibiliteten; i muskler og led, for- og bagsiden af kroppen, højre og venstreside af kroppen og over- og underkrop. Uden denne balance, vil enkelte muskler blive tvunget til at overtage arbejdet fra andre mere svage muskler, hvilket vil resultere i at stramme muskler bliver strammere og svage muskler bliver svagere. Da musklerne er kroppens naturlige stødabsorberer bør de være bløde, stærke og fleksible. Stramme hårde muskler øger risikoen for gnidninger i leddene og rifter i musklerne. Spændte muskler begrænser din bevægelighed, og kroppen skal bruge mere energi på at udføre de enkelte bevægelser.


Skader

Skader og smerter i forbindelse med løb er et stort og gentagende problem for mange løbere. Med yoga som et fast delelement af din løbetræning har du et skadesforebyggende træningssystem der kan være med til at forebygge og, skulle uheldet være ude, at afhjælpe skader.


Skader og smerter kan opstå som pludselige hændelser, men er dog ikke altid relateret til hændelser i direkte forbindelse med selve træningen. De skyldes ofte også ubalancer som skabes i kroppen over tid og som via gentagende ensformig træning forstærkes og forværres.


Hvis din krop ikke som udgangspunkt er fleksibel og smidig, og har den fulde fleksibilitet og styrke til det du kræver af den, vil den i stedet for hente dette fra andre muskler og led, hvilket igen betyder overbrug af enkelte muskler. Resultatet er, at du bliver hurtigere træt, oplever smerter og åbner dig op for skader.

Yoga

Med yoga genopretter du balancen i kroppen, du opnå en fysisk mere smidig og stræk krop, og du bliver ikke kun bedre i stand til at styre og økonomisere din energi, men også til at aflæse, forstå og agerer på de signaler kroppen sender, dette er især vigtigt i forbindelse med sportsgrene som f.eks. løb der udløser endorfiner.


Endorfiner kan være med til at sløre kroppens signaler, hvilket gør det svære for dig at aflæse dem. Ved at blive bedre til at forstå kroppens signaler vil du på en given dag være i stand til at respektere kroppens grænser, reagerer hensigtsmæssigt og på den måde undgå skader og opnå et bedre udbytte af de ressourcer du har.

At holde fokus

Ud over øget balance, styrke og fleksibilitet opnår du med yoga også et bedre mentalt fokus og forbedret koncentrationsevner. Begge dele er med til at skabe plads til at du kan agere mere hensigtsmæssigt i forbindelse med udfordringer.


Yoga kan lære dig at håndtere pressede situationer bedre. I kraft af de udfordringer de forskellige yoga stillinger byder på, vil du gang på gang blive tvunget til at finde og udforske dine egne grænser, ikke kun arbejder du med at acceptere og respektere din krops begrænsninger, du lærer også at befinde dig lige der på kanten, hvor du stille og roligt skubber til dine grænser.


I en dyb foroverbøjning, stående balance eller twist, lærer du f.eks. at være til stede i en udfordrende kropslig situation. Yoga viser dig, hvordan du ved at anvende et koncentreret fokus på stillingens form, kroppens signaler og åndedrættet, i stedet for at modarbejde situationen, kan lære at håndtere og acceptere at befinde dig i en ubehagelig position i længere tid af gangen.


Dette er et værktøj der er uundværligt for en løber, der blandt andet i forbindelse med længere løb ofte møder ”muren” eller andre fysiske udfordringer. Yoga åbner op for kommunikationen mellem sind og krop, og det gør dig bedre til at befinde dig i din krop i pressede situationer. Du lærer at give slip på eventuelle spændinger i kroppen, slappe af og give plads til udfordrende og ubehagelige følelser og at lade dem passere igennem dig.

Træk vejret

Sidst men ikke mindst er arbejdet med åndedrættet en integreret del af yoga. Både i de fysiske stillinger, åndedrætsøvelser og i forbindelse med meditation arbejder du med åndedrættet. Du lærer dit eget åndedræt at kende, og hvordan du kan bruge det ”at trække vejret” aktivt i din hverdag og i forbindelse med din træning.


En øget bevidsthed omkring åndedrættet, dens funktion og hvordan du aktivt kan bearbejde det, giver dig et barometer og fokuspunkt som du hele tiden kan vende tilbage til i forbindelse med din træning. Åndedrættet som værktøj, kan være med til at forbedre dit ilt indtag, gøre dig i stand til at holde fokus over længere tid, skabe flow i dit løb og gøre det muligt for dig at påvirke din præstationsniveau.

Hvis du stadigvæk sidder med en lille tvivl om yoga nu også er noget for dig, så er her en kort (ikke udtømmende) liste over nogen af fordelene ved at supplere din løbetræning med yoga:

Yoga kan komplementere din løbe træning.

Yoga er en helheds træning for både krop og sind.

Yoga øger koncentrations og fokuserings evnerne.

Yoga skaber forbedret balance og stabilitet, i kroppen såvel som sindet.

Yoga virker skadesforbyggende og fremmer healing efter skader.

Yoga øger dit energiniveau.

Yoga kan øge fleksibiliteten i hofterne, som er lig med øget kraft og styrke.

Yoga giver dig forbedret vejtræknings og åndedræts værktøjer, som kan øge dit ilt indtag.

Yoga øger din kropsbevidsthed.

Yoga er med til at begrænse stress.

Yoga forbedrer din søvnkvalitet.

Kort fortalt, når du bringer kroppen og sindet i balance med yoga, vil du kunne løbe længere, hurtigere og være bedre i stand til at forhindre og forebygge skader.Læs mere: 5 ting som yoga og løb har tilfællesTilmeld dig mit nyhedsbrev, og få inspiration og vejledning én gang om ugen.33 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page