top of page
person der sidder og skriver i notes bog
MeRoyoga logo hvid

Blog post

En kort historie om Reiki.
I min træning til Reiki behandler i 2018, læste jeg side op og side ned omkring historien om Reiki, og nedenstående har jeg prøvet at lave en kort overblik over hvordan det hele hænger sammen.


Dr. Mikao Usui

Dr. Mikao Usui er krediteret som grundlæggeren af Reiki, men den generelle holdning er at denne form for healing har eksisteret i århundreder, og at Usui genopdagede denne i slutningen af 1800-tallet.


Legenden om Dr. Mikao Usui

Usui voksede op i en familie med stærk tro på zenbuddhisme, han udviklede dog en fascination af vestlig kultur og senere studerede han allopatisk medicin.

Under en koleraepidemi i Tokyo, blev han alvorlig syg, og i sin kamp for at overleve genoptog han Zenbuddhismen og sluttede sig til et zen kloster. Det var under hans studier her, han opdagede en helbredelsesmetode, der havde været brugt i århundreder – Reiki.


Selv om han var ivrig efter at benytte denne metode, valgte han at meditere på det, og på en tur op på Kurama bjerget, samlede han 21 sten op, hvorefter han satte sig ned og begyndte at meditere. Som hver dag passerede, smed han en sten. Efter de 21 dage, var han åben og klar til at se tingene klart. Legenden siger, at et stærkt lys blinkede ovenover ham og strålede gennem hans pande, så han så de symboler og metoder han skulle benytte.


På vej ned af bjerget, sårede han sin fod og lagde instinktivt sin hånd på den sårede området i tråd med Reiki, og observerede at blødningen stoppede og smerten aftog. Da han vendte tilbage til klostret, var han i stand til det helbrede sin overordnede, der havde smerter med gigt.


Usui besluttede, at bruge Reiki på de hjemløse i de fattige områder af Kyoto, i håbet om at forbedre deres liv, men blev modløs da han så at de vendte tilbage til deres gamle liv, selv efter at have fået det bedre. Han konstaterede, at helbredelse kræver healing af både krop, ånd og sind som en helhed. Han trak sig tilbage til meditation igen, og blev yderligere oplyst omkring Reiki’s principper.

Resten af Usuis liv gik med at praktisere og undervise i Reiki.


Hvad vi ved er sandt

Mikao Usui Usui blev født den 15. august 1865 i Taniai-landsbyen, Yamagata-distriktet, Cifu-præfekturet. Han gik på en Tendai buddhistisk skole nær bjerget Kurama.


Han studerede og rejste til Europa, Amerika og Kina. Under hans studier, udførte han forskellige healende discipliner, som qigong, men bemærkede at de helbredende teknikker ofte drænede energi og han spekulerede på, om det var muligt at helbrede uden at bruge energi.


I marts 1922 havde Usui vanskeligheder i sit forretnings- og personlige liv og indskrev i Isyu Guo, en

21-dages træningskursus sponsoreret af Tendai Buddhist Tempel beliggende nær bjerget Kurama. Faste, meditation, sang og bønner var en sandsynlig del af praksis.

Det var under Isyu Guo-træningen, Reiki kom ind i Usui's liv. Han blev opmærksom på sin evne til at bruge denne livskraft til at helbrede sig selv og andre med umiddelbare resultater, og han ønskede at dele denne gave med andre og flyttede til Aoyama Harajuku, Tokyo i april, 1922 og etablerede et center, hvor Reiki blev undervist og givet til offentligheden.


I 1923 ramte Kanto jordskælvet Tokyo hvor et anslået antal på 140.000 mennesker døde.

Usui udførte Reiki på så mange individer han kunne, og begyndte også at træne andre i Reiki. Folk stod i kø for at modtage Reiki, og tiden kom, hvor center kunne ikke længere rumme det store antal mennesker. Usui byggede et nyt center i Nakano lige uden for byen i 1925 og rejste ud for at dele Reiki på steder som Kure, Hiroshima, Saga og Fukuyama.

Dr. Mikao Usui fik et slagtilfælde under en af disse rejser og døde den 9. marts 1926.


Det anslås, at Usui underviste over 2.000 studerende og initierede 20 Reiki healere.

De 20 personer, som Usui initierede, inkluderer Toshihiro Eguchi, Jusaburo Guida, Ilichi Taketomi, Toyoichi Wanami, Yoshiharu Watanabe, Keizo Ogawa, J. Ushida og Chujiro Hayashi.

Den Japanerne regeringen udstedte Usui a Kun San for hans arbejde.


Chujiro Hayashi

Chujiro Hayashi var læge og pensioneret marinechef, og en af de 20 Reiki healere som Usui initierede. Usui bad Hayashi om at åbne sin egen Reiki klinik og udvikle Reiki, og Hayashi åbnede en skole og en klinik kaldet Hayashi Reiki Kenkyukai.


På Hayashis klinik blev der holdt omhyggelige optegnelser af alle de sygdomme og tilstande, der blev behandlet. Han lavede også notater omkring hvilke Reiki behandlinger der fungerede bedst til at behandle forskellige lidelser. Baseret på disse optegnelser og noter skrev Hayashi Reiki Ryoho Shinshin (Guidelines for Reiki Healing Method). Denne guide var en del af den klassemanual, Hayashi gav til eleverne.


Hayashi rejste til Hawaii i 1937 forud for det japanske angreb på Pearl Harbor, og blev bedt af det japanske militær om at yde oplysninger om placeringen af lagre og andre militære mål i Honolulu. Han nægtede at gøre det og blev erklæret forræder i Japan. Hayashi udførte efterfølgende seppuku (rituelt selvmord) som svar på den skændsel, som hans familie konfronteret i lyset af hans beslutning. Hayashi døde den 11. maj 1940


Hawayo Takata

Fru Hawayo Takata er akkrediteret for at bringe Reiki fra Japan til Vesten i 1937. Hun praktiserede og underviste, indtil hun døde i 1980.


Takata blev født den 24. december 1900 på øen Kauai, Hawaii. Hendes forældre var japanske immigranter, og hendes far arbejdede i sukkerrørsmarkerne. Hun giftede sig med bogholderen (Saichi Takata) af plantagen, hvor hun var ansat, og de havde to døtre.

I oktober 1930 døde Saichi i en alder af 34. Efter mange år med lange arbejdstimer for at kunne forsørge sin familie, udviklede Takata stærke mavesmerter og en lungesygdom og fik et nervøst sammenbrud, kort efter døde en af Takatas søstre.


Det var hende ansvar for at rejse til Japan, hvor hendes forældre var genbosat og levere nyheden.

Efter at have informeret sine forældre, blev hun indlagt på et hospital, diagnosticeret med en tumor, galdesten, blindtarmsbetændelse og astma.

I stedet for operation valgte hun at opsøge Hayashis klinik, hvor hun begyndte at modtage behandlinger. Da hun skulle rejse tilbage, ønskede hun selv at lære at give disse behandlinger og Hayashi tillod Takata at arbejde på hans klinik og begyndte at give hende Reiki-træning. Hun arbejdede et år på klinikken og blev initieret Reiki healer.


Tilbage på Hawaii, åbnede hun flere Reiki klinikker, hvor hun gav behandlinger og underviste i Reiki. Takata blev en berømt anerkendt healer og rejste til det amerikanske fastland og andre dele af verden, hvor hun underviste og gav behandlinger. Hun tilskrev sin succes det faktum hun udførte flere Reiki behandlinger på hver klient.


Efter 1970 begyndte Takata at initierer Reiki Masters.

Hun gav ikke skriftlige instruktioner eller tillade eleverne at tage noter eller optage timerne, og. tilskrev disse begrænsninger til forestillingen om, at Reiki var en mundtlig tradition og at alt skulle læres udenad. Det er uvist hvorfor Takata underviste Reiki på denne måde. Under Takata’s undervisning forenklede og standardisere hun håndpositionerne yderligere og før hun døde den 11. december 1980, havde hun initieret 22 Reiki Masters.


I dag

Reiki som den praktiseres i Japan, Amerika og resten af verden i dag er en blanding af både vestlig og japansk Reiki. Takata er krediteret for at have hjulpet Reiki med at blomstre og opnå anerkendelse i den grad som den har det på den vestlige halvkugle. Med tiden begyndte nogle af de mestre, som Takata trænede, at ændre i måden hvordan Reiki blev undervist, hvilket tillod Reikis visdom at brede sig endnu mere. Det skift hjalp Reiki med at blive bredt undervist, og det anslås, at der er over en million Reiki Masters i verden i dag med godt over fire millioner udøvere.


For sjov kan du nedenstående se, hvordan jeg selv, via min initiering som Reiki Master den 3 april 2018, er forbundet til denne historiske Reiki linje:
Læs mere: Hvad sker der under en Reiki behandling?

Læs mere: Hvad er Reiki healing?Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og få inspiration til et bedre liv.


5 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page