top of page
person der sidder og skriver i notes bog
MeRoyoga logo hvid

Blog post

Hvorfor chakra balance er vigtigt for dig!

Chakraerne er centrale knudepunkter i vores krop hvor større koncentrationer af hormonskabende kitler findes. De har stor betydning for vores fysiske- og psykiske velvære, energiniveau, og vores personlige spirituelle udvikling.


Hvert chakra repræsenterer både et fysisk/kropsligt område samt et psykisk/energi livsområde, og deres tilstand afspejles både i vores fysiske- som psykiske tilstand, som kommer til udtryk i vores måde at agere i livet; på jobbet, i vores relationer og i vores forhold til os selv. Chakraer der er i balance, skaber fundamentet for et livsgivende og energifyldt liv. Kommer de i ubalance, kan det opleves som både fysiske- og psykiske udfordringer.

I Kina arbejder man med chakraerne via medianerne og i Indien via nadierne. Begge betragter chakraerne og deres baner i kroppen som energicentre med tilhørende energibaner, der er med til at sikre, at vores livsenergi kan flyde frit. I vesten arbejder man med bindevævsbanerne på samme måde, som ligeledes sikre transport af energi/hormoner/væske mv. og skaber balance i kroppen.


Chakras og energi healing

Chakra betyder drejende hjul af energi eller energicenter på sanskrit. Hvert af disse centre er forbundet med; specifikke organer, endokriner kirtler, specifikke livsområder, følelser, farver og elementer. Afbalancering af disse centre kan have en både fysisk-, følelsesmæssig- og åndelig effekt.


Der findes mange chakra fordelt over hele kroppen, men vi taler ofte kun om de 7 centrale chakra; krone, 3 øje, hals, hjerte, solar plexus, bækken og rod chakraet , og i forbindelse med energi healing de 3 mindre chakra; hænder, fødder og knæ også. Fysiske ubalancer i et chakra område, kan også være afspejlet i ubalancer i de kvaliteter forbundet med dette chakra.


I forbindelse med energi healing balancerer vi ikke kun de fysiske aspekter af et chakra, men også deres spirituelle og emotionelle aspekter, og ved at balancere disse centre, vil den fysiske krop også blive behandlet.


Overordnede set arbejder jeg med 3 diagnoser for et chakra;

1. Det kan være i balance

2. Det kan være overaktiveret

3. Det kan være underaktiveret.

Dette kan både skyldes udfordringer i det givne chakra, men også at dette chakra er påvirket af ubalancer i et andet chakra.


I et behandlingsforløb, behandler jeg derfor hele kroppen som helhed først, og lader kroppens helende intelligens vælge hvor handling er nødvendig. Først derefter fokuserer jeg eventuelt på specifikke chakra i behandlingen.


Igennem livet vil du opleve at et eller flere chakra viser symptomer på ubalance. Dette betyder normalt, at der er overbevisninger, energi eller følelser knyttet til de begreber, der er forbundet med det chakra, som ikke længere tjener dig. Ligesom energien i et chakra kan svinge over tid. Den bedste måde at sikre harmoni og balance i chakraerne, er ved løbende at integrere energi modaliteter i din hverdag.


Måder at balancere chakra på

1. At træne Yoga

2. At træne Qi Gong

3. At træne Åndedrætsøvelser

4. At praktisere Meditation

5. At benytte EFT (Emotional Freedom Tapping)

6. At benytte Akupressur

7. Få Lydhealing behandling

8. Få Reiki behandling

9. Få Akupunktur behandling

10. Få Massage behandling

11. Få Feldenkrais behandling

12. Benytte Essentielle olier

13. Benytte incens


De 7 overordnede chakra er

De 7 overordnede chakra er dem jeg oftest refererer til, i forbindelse med træning der fokuserer på energi regulering og i behandlinger. De er:


Krone Chakra (SAHASRARA) - Bevidsthed, essencen af jeg’et

3 øje Chakra (ANJA) - Intuition, fantasi, visioner, drømme

Hals Chakra (VISUDDHA) - Kommunikation, selvudfoldelse

Hjerte Chakra (ANAHATA) - Kærlighed, relationer

Solar plexus (MANIPURA) - Vitalitet, energi, personlig power

Bækken Chakra (SVADHISTHANA) - Følelser, sexualitet, nydelse

Rod Chakra (MULADHARA) - Overlevelse, grounding, forbindelse med fysisk verden


Lidt Anatomi for de mere nørdede

Chakraerne behandles ofte som værende primært spirituelt forbundet, hvilket de også er, men de har også rod i noget så fysisk som vores anatomi. Deres direkte forbindelse til vore biologi og anatomi, gør det muligt for os at behandle chakraerne i forbindelse med vores fysiske krop, og opnå endnu større effekt af behandling på både det; fysiske, mentale, følelsesmæssige og åndelige plan.


Det Endokrine system

Det endokrine system består af kirtler, der producerer og udskiller hormoner/kemiske stoffer, der regulerer cellers og organers aktivitet, systemet er bland andet med til at regulere; kroppens vækst, stofskifte og seksuelle udvikling og funktion.


Chakra systemet har base i og forbindelse med det endokine system, og vigtige kirktler fra det endokrine system findes i alle chakraerne:


Krone Chakra - Hypothalamus – regulerer vores bio-rytmer

3. øje Chakra - Hypofyse, Pinealkirtel – regulerer vores hormoner

Hals Chakra - Skjoldbruskkirtler og biskjoldbruskkirtler – regulerer vores stofskifte

Hjerte Chakra - Thymus kirtel – regulere blodtryk

Solar plexus Chakra - Bugspytkirtel, Binyrerne – regulere energi niveau, produktion af hormoner

Bækken Chakra - Æggelederne og Testikler – regulerer sexual funktion

Rod Chakra - Binyrebarken – regulerer nervesystemet (flygt/kæmp), producerer hormoner


Lymfesystemet

Ligesom det endokrine system, har chakraerne forbindelse til lymfesystemet, som er en del af kredsløbet og immunsystemet. Det består af tynde kar, der løber gennem hele kroppen og cirkulerer en væske kaldet lymfe. Lymfe tvinges gennem lymfeknuderne, hvor sygdomsbekæmpende celler fra immunsystemet befinder sig. Lymfeknuder er små ovale strukturer, der er spredt over hele kroppen. De findes i; nakke, bryst, armhuler, albuer, mave, lyske, knæ og ankler. Milten, der sidder under venstre side af ribbenene, filtrerer blodet og er en vigtig del af lymfesystemet.


Læs mere: 10 grunde til hvorfor du bør praktisere yoga

Læs mere: Effekterne af lyd healing


Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og få inspiration til at bedre liv hver uge.11 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page