top of page
person der sidder og skriver i notes bog
MeRoyoga logo hvid

Blog post

Hvorfor den rigtige yogamåtte er vigtig for dig?


en stak yogamåtter fra Meroyoga

Valg af den rette måtte til dig og den yoga du træner, er en vigtig del af du får det bedste udbytte af din træning.


Jeg kunne tale langt og bredt om yoga måtter, men i lyset af at du ofte kan købe en yogamåtte med hjem sammen med mælken i Netto, skulle man tro at en yogamåtte er en yogamåtte.


Skal vi være helt ærlige så behøver du i princippet ikke nogen rekvisitter for at træne yoga. Dig selv i noget tøj du kan bevæge dig i, og en flad gulvflade der er stor nok til at træne på, er nok. Men som med så meget andet her i livet, er det altid lidt sjovere med det rette udstyr, og hvis det er lidt sjovere, så bliver du ved med at træne! Hvilket er ret væsentligt hvis du gerne vil opnå mere end et par stræk med din yoga.


Hvis du f.eks. begynder at løbetræne, kan du sagtens løbe i de sko du har stående, men over tid vil du sandsynligvis få problemer med både fødder, knæ og hofter. Så du køber et par løbesko, og ikke bare en hvilken som helst sko. Du køber dem i den rette størrelse, pasform og måske med specielle egenskaber som pronation.


Det samme kan man sige gør sig gældende for en yoga måtte. Du kan sagtens købe en tilfældig måtte, og træne fint på den. Men hvis du vil sikre dig, at måtter reelt er med til at støtte dig i din træning, og at du har lyst til at træne på den i mange år fremover, kan det måske betale sig at kigge lidt nærmere på hvad du køber.


En yogamåtte er uundværlig når du praktiserer yoga, uanset om du praktiserer den mere dynamiske yoga eller restorativ - mere rolig yoga. Der er mange udbydere og måtter på markedet, i mange størrelser, tykkelser, materialer og farver, så det kan være svært at vælge. Så når du vælger, så tag stilling til hvad din yogamåtte skal kunne i forhold til dine behov og den type yoga som du træner.


Nedenstående har jeg sammnesat en lille oversigt over en række gode råd til hvordan du finder en måtte der passer til dig.


Der er 2 afgørende faktorer, når vi taler måtter; tykkelse og overflade.

Tykkelse


Ultra tynd måtte under 1,5 mm

Bærbar letvægts måtte, egnet til rejser.

Måtten kan rulles eller foldes sammen.

Træning på den er som at træne på gulv, men med bedre greb. Men den kan ligeledes benyttes oven på anden måtte for bedre greb eller, og det her er et lille fif, til at have med i yogastudiet, hvor den kan rulles ud over lånemåtten, så slipper du for at slæbe din egen tykkere/tungere yoga måtte med, og i covid tider for at træne på en måtte andre mennesker benytter.

Den har den fordel at den også kan foldes i stedet for at rulles, så du kan putte den i en taske, og skal ikke bære rundt på en sammen rullet måtte.


Tynd måtte. 1,5 - 2 mm

Bærbar letvægts måtte, egnet til rejser.

Kan evt. placeres på toppen af en standard måtte for en anelse mere støtte for knæ og led.

For de fleste vil måtten ikke være tyk nok til daglig træning, men tynd nok til at skabe stabilitet til stående balance stillinger.

Standard måtte. 3 mm

Tyk nok til at støtte dine knæ og led i siddende og knælende stillinger, men stadigvæk tynd nok til at skabe stabilitet til stående balance stillinger. På tyndere måtter kan du bruge et sammenfoldet tæppe, der hvor du vil have lidt ekstra støtte.


Tyk måtte. 4,5 - 5 mm

God til hvis du behøver lidt ekstra støtte, er blidere for knæ og led, og egnet til mere restorativ yoga og liggende stillinger. Øvede kan stadigvæk finde stabilitet i stående balance stillinger.

Det er denne type måtte jeg bruger til/i min undervisning, og denne tykkelse jeg vil anbefale dig at investerer i.


Ekstra tyk måtte. 5 - 8 mm

Ideel til restorativ yoga, liggende stillinger og stræk. Men det kan være svært at finde stabilitet til stående balance stillinger, så ikke særlig egnet til en yoga flow klasse.



Overflade

Overfladen på måtten er afgørende for hvorvidt du kan holde dine hænder og fødder stabilt placeret på måtten i stillingerne. Yogamåtter fås med alt fra glatte overflader til mere eller mindre tekstureret, som kan være med til at afgøre hvor skridsikker måtten er.

De fleste yogamåtter har en lettere skridsikker overflade, der er klæbrig nok til at holde dine hænder og fødder stabile i forbindelse med en standard yogatime f.eks. til Vinyasa yoga.

Om du foretrækker en tekstureret overflade eller en mere glat, er op til dig.


Måtter med høj skridsikkerhed er fremstillet af et materiale som øger den skridsikre fornemmelse af måtten og/eller en høj grad af teksturering. En måtte med høj skridsikkerhed kan være at foretrække, hvis du ved, at dine hænder sveder og f.eks. kan glide i stillingen Down Dog (Adhvo Mukha Svanasana) eller du praktiserer i varme omgivelser som med Hot yoga. Ved træning i varmere temperaturer eller meget dynamisk yoga, kan et tyndt håndklæde placeres på måtten.


Ud over tykkelse og overflade, kan størrelse og materiale spille ind, her er det mere et spørgsmål om personlig smag og præferencer.

Størrelse

En standard yogamåtte er ca. 183 x 61 cm. Hvilket er en egnet størrelse til de fleste, er du specielt høj kan du dog have glæde af lidt yderligere længde for at kunne udføre visse stillinger bedre. Mange producenter leverer derfor også måtter i en længde på 200 cm.

Måttebredden på ca. 61 cm på en standard måtte dækker langt de flestes behov, bredere måtter kan fås, men er mere et spørgsmål om komfort end praktisk betydning.


Materiale


I takt med at yoga er blevet populært, er der kommet flere og flere typer måtter på markedet. Traditionelt er måtten ensfarvet, med du kan nu få dem i et utal af mønstre og farver. Overfladen kan være tekstureret eller glat, dette behøver dog ikke at fortælle noget om hvor skridsikker måtten er, i forhold til greb er materialet mere afgørende.


100% naturgummi er et udmærket valg, disse måtter bliver bedre med alderen, som du sveder på dem. Vær dog opmærksom ved latex allergi.


PVC eller TPE måtte, de fleste måtter er nu ftalatfri, og har glimrende greb, som med gummi bliver de mere skridsikre ved længevarigt brug. Disse måtter har en blødere mere ensartede overflade, i forhold til uønsket kemi kan du med fordel undersøge dette inden køb.


Korkbark naturligt anti-bakteriel, og er med til at undgå bakterier, der forårsager dårlige lugte. Som du benytter og sveder på måtten opnår den bedre greb, du kan med fordel spraye dem med vand før træning for at fremskynde dette.


Jute måtte med gummi underside. Da der er tale om naturmateriale er overfladen mere ujævn, ved jævnlig træning vil disse måtter synligt slides mere end andre måtter.


Uld eller bomulds måtte med gummi underside. Disse er primært egnet til restorativ yoga som yin yoga og mere rolig træning, de er blødere og mere varmeisolerende. Jeg ville personligt ikke benytte dem til andet end yin yoga. Et bæredygtigt valg.


Andre faktorer


Vægt

En anden væsentlig faktor er vægten. Hvis du skal have måtten med frem og tilbage til yogastudiet kan det hurtigt komme til at betyde noget. Mit forslag er at købe en ultra tynd rejsemåtte, og lægge den oven på studiet egen måtte. Udover at fylde og veje mindre, kan de også foldes og ligge i tasken, og har oftest et super godt greb. Træner du hjemme, kan du tillade dig at købe en tungere måtte, eller f.eks. benytte den tynde måtte over et gulvtæppe.


Producent

Måske betyder det også noget for dig om den er produceret under ordentlige forhold, og af bæredygtige materialer uden forurenende kemi. Her kan prisen ofte være en god indikator. Du kan selv undersøge dette nærmere på producentens hjemmeside.

Check især måtter som du finder på tilbud i supermarkedet, og som er specielt billige for uønsket kemi. I yoga benyttes måtten ikke kun til hænder og fødder, men du har ofte ansigtet i tæt kontakt med måtten.


Min anbefaling

Jeg vil personligt altid forslå, at du vælger en tyndere måtte fremfor en tyk. Tykke måtter som oftest benyttes til fitnesstræning og er det du oftest finder i fitnesscenteret, gør det svært at finde og holde balancen i stående stillinger, og den vigtige kontakt mellem undersiden af fødderne og gulvet forsvinder.

Føler du ubehag i hænder eller knæ på en tyndere måtte, kan du med fordel folde et tæppe og placere det under dine knæ eller håndled i de stillinger som er udfordrende.



God jagt 😊


Læs mere: Opskriften på måtterens






12 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page