WHO kalder stress for det 21 århundredes værste sundhedsepidemi, så måske det er på tide at tage stress alvorligt?

Jeg har ikke svært ved at erkende det, når jeg er stresset. Jeg har nogle helt klar kropslige reaktioner der dukker op, når det er på tide at drosle ned og slappe af for at lade batterierne op igen. Jeg er også så heldig, at jeg har værktøjerne (yoga, mindfulness, åndedrætsøvelser, reiki og sound healing) til rådighed til hurtigt at hjælpe mig tilbage til balance.
Men det betyder ikke, at jeg ikke nu og da bevidst har ignoreret eller overhørt disse signaler, og betalt prisen for at køre mit nervesystem helt i bund.
Vi reagerer alle sammen forskelligt på stress, men det er helt sikkert at din krop har klare signaler til at fortælle dig, når du er gået for langt, og selv lang tid før du træder over den streg i sandet, har kroppen gentagende gange prøvet at ringe dig op. Men mange har mistet forbindelse til dem selv, og derfor går det ofte rigtigt galt før vi stopper op, og erkender at der er et problem.
Det kan være svært at erkende at man kan være nået dertil hvor den hårfine grænse befinder sig, imellem at kunne komme tilbage og brænde ud. Vi har alle sammen blinde vinkler når det kommer til selverkendelse, og nok mest af alt at erkende, at vi ikke er superman men bare ganske almindelige mennesker.
Hvordan ved du, at du er stresset?
Hvis du oplever, at du over længere tid har følt dig ude af stand til at engagere dig i din daglig dag, og oplever du et eller flere af disse symptomer, så kan det være tegn på, at du er stresset.
Symptomer på stress - søvnbesvær
- hukommelsesbesvær
- svært ved at koncentrerer dig
- tankemylder
- spændingshovedpiner
- åndedrætsbesvær
- muskelsmerter
- overdreven frygt og bekymringer
- tør mund
- let til tårer
- let til vredesudbrud
- gentagende sygdom / dårligt immunforsvar
- gentagende tinnitus (forbigående hylen eller brummen i ørene)
Vær også opmærksom på at angst og depression i de indledende faser udviser mange af de samme symptomer som stress, og at det er vigtigt, at almindelige symptomer på sådanne tilstande identificeres tidligt, så du kan få den hjælp, du har behov for, da angst og depression har langt større og vedvarende effekt på kvaliteten af dit liv.
WHO’s beskriver stress som:
”Stress kan defineres som enhver form for forandring, der forårsager fysisk, følelsesmæssig eller psykisk belastning. Stress er din krops reaktion på alt, der kræver opmærksomhed eller handling. Alle oplever stress i en eller anden grad. Den måde, du reagerer på stress på, gør dog en stor forskel for dit generelle velbefindende.”
Det der er vigtigt at notere sig her, er ikke at du bliver stresset, det er et af vilkårene af at leve, men at det er din måde at reagere på stressen der er afgørende for, om du kan håndtere den stress du udsættes for.
Det er vigtigt for både dit mentale og fysiske velbefindende at lære, hvordan du håndterer stress, og det kan gøres ved at øge din selvbevidsthed og benytte dig af værktøjer der kan træne dit nervesystem. At lære at håndtere din daglige stress, kan gøre dig modstandsdygtig overfor stress.
Gode råd til stress håndtering
Så først et par gode råd, der er værd at gentage:
Oprethold daglig og ugentlige rutiner – regelmæssighed, vaner og gentagelser, giver mentale pauser.
Få tilstrækkelig med søvn – sov mindst 8 timer hver nat. Prøv at være konsekvent og gå i seng og stå op på samme tid hver dag. Men uanset hvad tid du går i seng, så stå op på samme tid hver morgen – også i weekenden!
Oprethold gode søvnvaner – sov i et soveværelse der er mørkt og i behagelig sovetemperatur (18,5 gr, jep det skal være køligt!), undgå kaffe og alkohol før sengetid, og sluk for elektroniske enheder (tv, PC, mobil) 1 time før sengetid.
Få motion hver dag – sørg for at have bevæget dig og vær fysisk aktiv hver dag.
Sørg for at holde kontakt til familie og venner – at have et socialt netværk er afgørende for dit mentale velvære.
Spis sundt – alt hvad du indtager, påvirker dit helbred. En balanceret kost og masser af vand hver dag er med til at sikre dit immunforsvar. Og sidst men ikke mindst
Begræns og vær kritisk med hvad du bruger din tid på - minimer nyheder, tv, sociale medier mv. overdreven brug af elektriske medier trætter og stresser din hjerne.

Værktøjer til håndtering af stress
Er du først stresset, er det vigtigt ,at du hurtigst mulig benytter dig af de værktøjer der kan hjælpe dig her og nu, men også over tid kan gøre dig modstandsdygtig overfor stress:
Yoga – yoga er det bedste værktøj til at genoprette forbindelsen til kroppen. Yoga øger din kropsbevidsthed og åbner op for den dialog, der gør det muligt for dig at håndtere den stress du møder i dagligdagen. Kroniske smerter, fysisk ubehag, trykken i brystet, hovedpine mv. er alle kropslige signaler som kroppen bruger for at komme i kontakt med dig. Via yoga åbnes der op for den kommunikation der skal til for at du, her og nu samt fremadrettet kan være i ærlig dialog med dig selv.
Mindfulness – et hypet begreb, men ikke desto mindre, et vigtigt begreb. Mindfulness er del af yoga (Dhyana og Samadhi). Mindfulness kan lærer dig at være mere til stede i nuet, og i dit eget liv. Ved at indarbejde koncepterne i mindfulness, oplever du en større indre ro, og forbedret evne til at leve dit liv fuldt ud.
Åndedrættet – Åndedrætsøvelser er en stor del af yoga (Pranayama), og indgår både i yoga og som selvstændig disciplin. Åndedrætsøvelser er den direkte vej til selvregulering, en, måske den vigtigste brik i vores evne til at håndtere daglig stress.
Nu tænker du sikkert, at jeg har glemt noget? Hvad med meditation siger du…
Meditation - Meditation er et yderst vigtigt værktøj. En del af yoga (Dharana). På grund af dens popularitet er det hypet som værende et ”cure all”. Men meditation er langt sværere end det gøres til. Meditation kræver, for at have effekt, at du allerede er i stand til at slappe nogenlunde af (derfor = yoga, mindfulness og åndedrætsøvelser) og her er åndedrætsøvelser er et langt bedre værktøj end meditation i første omgang.
Derudover findes der mange former for meditation, og derfor også forskel på hvornår du benytter dig af hvad. I enkelte tilfælde kan meditation ligefrem forværre en given situation, så det er vigtigt at meditation, og det at være til stede i egen krop læres først.
Lyd healing – lyd healing er et uovertruffen værktøj til balancere nervesystemet og afstresse sind og krop. Lyd healing er en måde at frembringe en meditativ tilstand på, uden selv at skulle skabe den. Det er overgivelse til kroppens egen intelligente visdom, og en kærlig støtte til vores sind, krop og hjerne. Det kan bruges både proaktivt til med jævne mellemrum at balancere kroppen eller som remedie når problemet er opstået.
Reiki healing – Som lyd healing er det et værktøj til at bringe nervesystemet, krop og sind i balance, en overgivelse til kroppens egen intelligente visdom, og en kærlig støtte til vores sind, krop og hjerne. Det kan tilsvarende bruge både proaktive og til akutte situationer, og benytter sig af kroppens egen intelligens til at udbedre stress, traumer og fysiske problemer.
Læs mere: Effekterne af lyd healing på hjerne/krop/sind
Læs mere: Det du gør i dag har betydning for i morgen
Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og få inspiration hver uge.